- Konular
- 1,025
Sony’nin Disk Fabrikasına Ne Olacak?
Sony, PlayStation disk üretimi yaptığı Thalgau fabrikasını 30 milyon euro yatırımla Micro Optics laboratuvarına dönüştürüyor. İşte detaylar.
Sony, PlayStation oyun disklerinin üretiminde tarihi bir dönüm noktasına ulaştı. Şirket, Avusturya’nın Thalgau bölgesinde yer alan ve uzun süredir fiziksel medya operasyonlarının merkezlerinden biri olan tesisini, Micro Optics teknolojisi üzerine odaklanacak bir laboratuvara dönüştürme kararı aldı.
Bu tesis, bugüne kadar PlayStation oyun diskleri için kritik üretim hatlarına ev sahipliği yaptı. Günlük yaklaşık 600 bin disk üretim kapasitesine sahip olan fabrika, artık yeni nesil optik teknolojiler için yeniden yapılandırılıyor.
Üretim hattında büyük değişim ve 2028 takvimi
Sony Interactive Entertainment, Ocak 2028 itibarıyla PlayStation konsolları için piyasaya sürülecek yeni oyunlarda fiziksel disk üretimini tamamen sonlandıracağını duyurdu. Bu tarihten sonra yeni oyunlar, PlayStation Store ve perakende kanallar üzerinden dijital formatlarda oyuncularla buluşacak.
Ocak 2028 öncesinde disk formatında çıkmış veya fiziksel sürümü bu tarihten önce piyasaya sürülecek oyunlar ise bu karardan etkilenmeyecek. Sony DADC bünyesindeki Thalgau tesisi, bu stratejik geçişin merkezinde yer alarak fiziksel medya üretiminden Micro Optics alanına kayıyor.
Sony, bu dönüşüm süreci için yaklaşık 30 milyon euro tutarında bir yatırım gerçekleştirdi. Söz konusu yatırım, optik mikro mercek üretimi için gerekli olan yeni ekipmanların kurulumuna ayrıldı ve seri üretimin 2027 yılında başlaması hedefleniyor.
Tesiste görev yapan 300 kişilik personel, işten çıkarılmak yerine yeni üretim hattı için yeniden eğitiliyor. Çalışanlar, disk üretiminden ayrılarak Micro Optics operasyonlarında görev almak üzere hazırlık süreçlerine dahil edildi.
Micro Optics teknolojisi, ışığı çok küçük alanlarda yönlendiren ve odaklayan minyatür optik sistemleri kapsıyor. Bu teknoloji otomotiv sektöründen XR başlıklarına, sensörlerden endüstriyel sistemlere kadar geniş bir yelpazede kullanılabiliyor.
Thalgau tesisindeki bu dönüşüm, Sony’nin fiziksel medya üretimini kademeli olarak küçülttüğünü gösteren en somut adımlardan biri olarak öne çıkıyor. Şirket, disk üretim kapasitesini başka bir teknoloji alanına taşıyarak geri dönüş ihtimalini de zayıflatıyor.
PlayStation ekosisteminde fiziksel disklerin bitişi, oyun sahipliği ve arşivleme tartışmalarını yeniden gündeme getiriyor. Sony, perakende mağazaların oyun satmaya devam edeceğini ancak kutulu disk yerine dijital kod gibi modellerin öne çıkacağını belirtiyor.
Sony aynı zamanda PS3 ve PS Vita mağazaları için de yeni bir takvim açıkladı. Bu platformlarda yeni dijital içerik satın alma dönemi Temmuz 2027’de küresel olarak sona erecek.
PlayStation tarihinde CD, DVD ve Blu-ray dönemleri konsolların kimliğinin önemli bir parçasıydı. 2028 kararıyla birlikte bu fiziksel medya çizgisi yeni oyunlar için kapanıyor.
Sizce fiziksel oyun disklerinin tamamen ortadan kalkması oyun dünyasını nasıl etkileyecek?